kotlety - mielone, meatballs

By | 23:52 Leave a Comment

Składniki :

    200g mielonej wołowiny
    200g mielonej wieprzowiny
    40g żółtek (ok 2 żółtka)
    30g bułki tartej lub pokrojonego w kostkę miąższu bagietki
    45g maślanki
    5g soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    5 filecików anchois lub 40g startego sera (parmezanu, grana padano, pecorino romano), lub 30g posiekanego, lekko podsmażonego boczku


Przygotowanie :

  1. Bułkę namoczyć w maślance. Kiedy jest już całkowicie nawilżona, rozprowadzić ją dokładnie ręką w ¼ porcji mięsa.
  2. Dodać żółtka, sól, ser (anchois lub boczek) i znowu wymieszać. Dołożyć resztę mięsa i jeszcze raz krótko wymieszać.
  3. Formułować kulki o wadze 30-40 gramów, uważając, żeby nie zbić za mocno masy.
  4. Podsmażyć krótko na patelni i dokończyć w sosie (pomidorowym, pieczeniowym) lub w piekarniku.




Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :