nadzienie do pierogów - ze słodkiej kapusty i pieczarek

By | 04:08 Leave a Comment

Składniki :

pół średniej główki kapusty białej
400g pieczarek
4 średnie cebule
ok 1 łyżeczka czarnego pieprzu
ok. 1/2 łyżeczki soli


Przygotowanie :

  1. Kapustę pokroić na ćwiartki, wyciąć głąb. Poszatkować dość grubo. Kapustę przełożyć do gotującej się wody, gotować 5 min od zagotowania. Odcedzić, pozostawić do ostygnięcia.
  2. Pieczarki pokroić na dość grube plasterki. Na rozgrzanej patelni na łyżce masła zarumienić pieczarki. Należy je mieszać dość często, tak, aby nie puściły soku. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Kapustę i pieczarki posiekać na mniejsze kawałki.
  4. Cebulę obrać, przekroić na pół, poszatkować. Skarmelizować.
  5. Do cebuli dodać kapustę, smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  6. Kiedy kapusta straci znacznie na objętości dodać do niej pieczarki, posolić i popieprzyć.
  7. Farsz smażyć do osiągnięcia pożądanego stopnia zasmażenia (ok 40 mnin). W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Odstawić do ostygnięcia.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :