kluski serowe - leniwe (bez ubijania białka)

By | 03:54 Leave a Comment

Składniki :

600 g zmielonego białego sera (100%)
40 g / 2 żółtka (7%)
4 g soli (0,7%)
40 g mąki ziemniaczanej (7%)
100 g mąki pszennej (17%)
10 g cukru pudru (1,7%)

TOTAL 800 g


Przygotowanie :

  1. Twaróg przełożyć do miski, dodać sól i rozmącone jajko. Wymieszać widelcem do połączenia się składników.
  2. Dodać mąkę zimeniaczaną, dokładnie wymieszać.
  3. Na stolnicę wysypać część mąki pszennej, na to wyłożyć masę serową, na wierzch przesiać resztę mąki.
  4. Przy pomocy plastikowej skrapki zagnieść ciasto serowe w kulę.
  5. Ciasto podzielić na 2 części i z każdej uformować wałek, w razie potrzeby podsypując mąką. Każdy wałek rozpłaszczyć szerokim nożem/widelcem i pokroić ukośnie na kawałki.
  6. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku, dodać kluski i gotować przez kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiać łyżką cedzakową.
  7. Podawać z ulubionymi dodatkami.
  8. Przy wykonywaniu większej ilości wykonać z podwójnej ilości pkt 1 i 2. Potem podzielić masę na pół i do każdej dodawać mąkę pszenną na bieżąco.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :