placki - z twarogiem i bananami

By | 22:09 Leave a Comment

Składniki :

1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250 g twarogu / jogurtu greckiego
2 jajka
2 łyżki roztopionego masła lub oleju
około 1/4 szklanki mleka
2 banany


Przygotowanie :

  1. W większej misce wymieszać przesianą mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce wymieszać serek ricotta z jajkami, roztopionym masłem lub olejem i mlekiem. Połączyć składniki z dwóch misek w gęstą jednolitą masę.
  2. Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, wyrównać powierzchnię i smażyć na średnim ogniu do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione przez około 2,5 minuty. Gdy placki trochę podrosną (mniej więcej w połowie smażenia) wcisnąć w ciasto po 2 plasterki banana.
  3. Przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, tak jak poprzednio lub trochę krócej.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :