wtorek, 25 listopada 2014

babka - cytrynowa na maślance

Składniki :


2 jajka
220 g cukru
0,75 szklanki maślanki (180g)
115 g oleju
0,25 szklanki soku z cytryny
1-2 łyżeczki skórki startej z cytryny
340 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotowanie :


  1. W misce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. W drugiej większej misce utrzeć jajka, cukier, maślankę, olej oraz sok i skórkę z cytryny.
  3. Do miski z mokrymi składnikami wsypać suche składniki. Wymieszać łyżką. Wyłożyć do foremki wysmarowanej masłem.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.45 minut. Gdy ostygnie można polukrować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz