wtorek, 25 listopada 2014

sernik wiedeński

Składniki :

1kg mielonego sera białego
6 jajek
125g masła
22g mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
220g cukru
aromat waniliowy
bakalie, według uznania


Składniki :

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości.
  3. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ubijając, masło, mąkę. Wmieszać bakalie. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z resztą masy.
  4. Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę (użyłam tortownicy o średnicy 23 cm). Należy studzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Można również podczas pieczenia przykryć folią aluminiową, by pozostał jasny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz