wtorek, 25 listopada 2014

sernik - 'złota rosa'

Składniki - spód :

340g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
110g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
250g masła albo margaryny
3 żółtka (białka zostawić)


Składniki - masa serowa :

1 kg zmielonego białego sera
4 całe jaja
220g cukru
1 budyń śmietankowy
8g cukru z prawdziwą wanilią
500g zimnego mleka
sok z połowy cytryny
115g oleju


Składniki - beza :

białka od ciasta
110g cukru


Przygotowanie :

  1. Spód : Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto aż będzie gładkie. Ciasto będzie dosyć lepiące.
  2. Prostokątną dużą blachę (moja 40 x 25 cm - mierzona u góry) posmarować tłuszczem, wysypać mąką, oblepić ciastem, łącznie z brzegami. Ciasto można podpiec w piekarniku (około 10 minut na 200 stopni), ale nie jest to konieczne. Ostatnio nie wylepiałam brzegów, ale wyłożyłam całe ciasto na spód i podpiekłam przez 15 minut na 200 stopni.
  3. Masa serowa : Do twarogu dodać cukier, cukier waniliowy, jaja i wszystko zmiksować na gładką masę.
  4. Następnie dodać budyń (w proszku), olej i sok z cytryny i ponownie zmiksować, na koniec dodać zimne mleko, wymieszać i wlać na blachę wyłożoną ciastem (UWAGA: ciasto serowe jest lejące).
  5. Piec około 60 minut w temperaturze 160 - 165 stopni w termoobiegu (bez termoobiegu 175 - 180 stopni).
  6. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyciągnąć blaszkę i wyłożyć na ciasto pianę ubitą z 3 zostawionych białek z 1/2 szklanki cukru, wstawić do piekarnika i piec jeszcze 15 minut.
  7. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Gdy ciasto ostygnie pojawią się na nim piękne krople, które będą wyglądały jak złota rosa (pod warunkiem, że na górze nie zrobi się beza).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz