poniedziałek, 16 lutego 2015

krem do tortu - truskawkowy, na bazie bitej śmietany i jogurtu naturalnego

Składniki :

4 łyżeczki żelatyny (lub 4 płatki)
70g cukru pudru
400g truskawek (zmiksowanych)
312g śmietany kremówki
125g jogurtu naturalnego


Przygotowanie :

  1. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody , poczekać , aż napęcznieje , a następnie dolać odrobinę gorącej wody i rozpuścić. Można całość dodatkowo podgrzać , aby żelatyna łatwiej się rozpuściła (nie gotować!).
  2. Ostudzić , wymieszać z puree z truskawek , jogurtem i ubitą śmietanką.
  3. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę , od czasu do czasu wymieszać , żeby masa równomiernie gęstniała.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz