poniedziałek, 16 marca 2015

budyń domowy - na kremówce

Składniki :

500g mleka
260g śmietany kremówki 36%
1 łyżeczka pasty wanilliowej
150g cukru
6 żółtek
34g mąki ziemniaczanej
10g mąki pszennej


Przygotowanie :

W garnuszku z grubszym dnem zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem. Po zagotowaniu dolać do niego kremówkę, dodać pastę waniliową, wymieszać, zagotować.

W międzyczasie, w osobnej miseczce zmiksować pozostałe pół szklanki mleka z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną. Wlać do zagotowanej masy i ugotować jak budyń - mieszając często by nie zrobiły się grudki i by masa zgęstniała.

Masę przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni budyniu) i odłożyć do całkowitego ostudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz