niedziela, 22 marca 2015

ciasteczka - z płatków kukurydzianych i batonów Mars

Składniki :

batony Mars - ja użyłam 8 średnich Marsów po 50 gram
mleko –odrobina + odrobina masła
śmietana 30% -200 ml - pominęłam
czekolada gorzka - 1 tabliczka - pominęłam
płatki kukurydziane -kilka szklanek
ozdoby do dekoracji

Batony Marsa kroimy nożem na małe kawałki, czekoladę dzielimy na kostki.

Do nieprzywierającego garnka podgrzewanego na małym ogniu wlewamy kilka łyżek mleka, wrzucamy marsy i czekoladę, dodajemy śmietanę - mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę (nie gotujemy, wyższa temperatura ma służyć temu, aby czekolada rozpuściła się nam).

Dodajemy do masy tyle płatków kukurydzianych ile ich przyjmie masa czekoladowa - wszystkie płatki powinny być pokryte masą czekoladową.

Przekładamy gotową masę do papierowych papilotek, studzimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz