wtorek, 17 marca 2015

kotlety - z ryby

Składniki :

800 g filetów z białej ryby (u mnie z dorsza)
1 mała kajzerka
1 łyżka kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli morskiej (u mnie z młynka Kotanyi)
pieprz (jak zawsze Kotanyi)
opcjonalnie drobno posiekana natka pietruszki (ilość wg uznania)

Kajzerkę namoczyć w wodzie. Filety z ryby zmielić w maszynce razem z odciśniętą kajzerkę. Dodać jajko, bułkę tartą, sól i pieprz, a także drobno posiekaną natkę pietruszki. Wyrobić na jednolitą masę – jeśli masa jest zbyt rzadka dodać jeszcze łyżkę bułki tartej albo kaszy manny.

Z masy uformować niewielkie pulpeciki. Smażyć na złoto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz