niedziela, 22 marca 2015

pasta na kanapki - z jajek

Składniki :

5-6 jajek
2 duże łyżki masła
po 1 garści posiekanego szczypiorku, natki pietruszki i koperku
kilka łyżek zielonej rzeżuchy
1 duża łyżka majonezu
1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany
sól, pieprz z młynka

Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z miękkim masłem, białka pokroić w drobną kostkę.

Utarte z masłem żółtka połączyć mieszając łyżką z białkami, dodać majonez, zioła, przyprawy, wymieszać dokładnie, ewentualnie doprawić i dodać śmietanę (okazuje się, że jednak śmietana jest w konieczna, ze względu na zawartość masła - pasta po schłodzeniu może się lekko kruszyć, dodatek śmietany temu zapobiega).

Schłodzić w lodówce przez godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz