niedziela, 5 lipca 2015

ciasto - truskawkowa chmura

Składniki :

200 g truskawek
5 g żelatyny
cukier do smaku
sok z ½ cytryny

Truskawki miksujemy w blenderze na jednolitą masę.

Dodajemy żelatynę i miksujemy chwilę do dokładnego wymieszania. Następnie dodajemy cukier puder, sok z cytryny i znów miksujemy.

Masę przelewamy do garnka i podgrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając - do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Pilnujemy by nie gotować masy.

Całość ochładzamy do temperatury pokojowej i miksujemy mikserem przez 5-7 minut na wysokich obrotach, aż mieszanina zwiększy swoją objętość i rozjaśni się.

Masę wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Kiedy masa stwardnieje usuwamy papier, kroimy w kawałki i oprószamy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz