czwartek, 31 grudnia 2015

ciasto na pierogi - z dodatkiem śmietany II

Składniki :

400g mąki pszennej
43g roztopionego masła
115g kwaśnej śmietany
125g ciepłej wody
sól


Przygotowanie :

  • Mąkę, szczyptę soli, roztopione masło i śmietanę umieścić w misie robota planetarnego. Włączyć robot, na końcu wlać cienką strużką ciepłą wodę i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Można też oczywiście zagnieść ciasto tradycyjnie na stolnicy.
  • Gotowe ciasto okryć ściereczką lnianą lub miską i pozostawić na około 20 min aby odpoczęło.
  • Po tym czasie ciasto podzielić na części, każdą część rozwałkować podsypując mąką na swoją ulubioną grubość, wykrajać koła lub pociąć na kwadraty, nakładać farsz i lepić pierogi.
  • Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz