poniedziałek, 28 grudnia 2015

kotlety - z kanii

Składniki :

kapelusze kani
sól, pieprz
jajko
bułka tarta
olej do smażenia

Przyżądzanie – odciąć nóżki, kapelusze oczyścić, umyć delikatnie używając jak najmniej wody, ja od spodu czyszczę pędzelkiem. Zostawić na raszkach, żeby pozbyć się wody, wysuszyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

W jednej misce lekko ubić jajko, a do drugiej wsypać bułkę tartą. Grzyby obtoczyć w jaku i potem w bułce tartej.

Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju lub roztopionego masła. Smażyć grzybki z dwóch stron na złoty kolor. Nie trzeba zbyt długo smażyć około1 minutki z każdej strony.

Tak przygotowane grzybki są cudne i przepyszne. Podawć z chlebkiem lub bułeczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz