poniedziałek, 28 grudnia 2015

zupa - kapuśniak ze słodkiej kapusty, parzybroda

Składniki :

główka białej kapusty
kawałek żeberka
włoszczyzna
50 dag ziemniaków
10 dag wędzonego boczku
1 łyżka smalcu
1 łyżka mąki
cukier, sól, pieprz
1 łyżeczka nasion kminku

Na mięsie i warzywach ugotować bulion.

Umytą kapustę pokroić w niezbyt cienkie kawałki, włożyć do garnka i zalać 1 litrem bulionu. Gotować ok. 30 minut. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kminek, sól oraz pieprz, zamieszać i dusić ok. 20 minut.

Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać smalec i mąkę, zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją odrobiną bulionu i dodać do zupy. Doprawić do smaku solą , pieprzem i szczypta cukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz