środa, 13 czerwca 2018

przetwory - dżem truskawkowy z białą czekoladą

Składniki :

1 kg truskawek
1 op. "żelfix 3:1"
300g cukru
1 łyżka soku z cytryny
3 paski białej czekolady


Przygotowanie :

  1. Truskawki dobrze opłukać, pokroić na kawałki.
  2. W szerokim garnku dokładnie wymieszać owoce z żelfixem. Zagotować ciągle mieszając
  3. Dodać cukier, ponownie zagotować i gotować jeszcze przez ok. 2 - 3 min. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany.
  4. Dodać czekoladę, mieszać do jej rozpuszczenia.
  5. Gorący dżem nałożyć do słoików (do pełna) i natychmiast szczelnie zamknąć.
  6. Słoiki ułożyć do góry dnem na ok. 5 min. Nie wymagają pasteryzacji.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz