piątek, 21 listopada 2014

naleśniki bretońskie

Składniki :

250g mąki pszennej
4 jajka
40g masła
500g mleka
100g cukru pudru
szczypta soli
opcjonalnie – 1 łyżka rumu


Przygotowanie :

  1. Masło rozpuścić. Mleko delikatnie podgrzać.
  2. Mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie, do którego wbić jajka, wsypać cukier, sól, wlać rum i przestudzone masło. Wymieszać, zagarniając mąkę z brzegów.
  3. Dolewać stopniowo mleko. Wymieszać.
  4. Miskę przykryć, odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
  5. Po tym czasie ciasto jeszcze raz dokładnie przemieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni.
  6. Podawać z ulubionymi dodatkami.
.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz