Składniki :
2 spore jajka 
szczypta soli 
30g cukru 
łyżeczka ekstraktu wanilii 
120g mleka 
80g mąki pszennej 
25g rodzynek sułtańskich 
30g dobrego rumu 
Przygotowanie :
- Rodzynki namoczyć w rumie przez ok 20 minut. Można je lekko podgrzać, wówczas szybciej nasiąkną alkoholem.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią na puszysty kogel mogel, wlać mleko i wymieszać dokładnie. Dodać partiami przesianą mąkę - ciasto winno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Dodać do ciasta rodzynki odsączone z rumu, zamieszać. Wmieszać delikatnie łyżką pianę z białek. Ciasto będzie puszyste i dość gęste.
- Patelnię posmarować tłuszczem, wylać połowę ciasta, rozprowadzić je równomiernie i podsmażać kilka minut, aż będzie złote od spodu, a następnie przewrócić i dosmażyć z drugiej strony.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
 
 
 
 
 
 
 Posty
Posty
 
 
0 komentarze :