ciasteczka - z wróżbą I

By | 09:01 Leave a Comment

Składniki :

30 dag mąki + do podsypywania
8 dag cukru, najlepiej drobnego
3 jajka
2 łyżki oleju
1/2 torebki cukru waniliowego (8 g)
szczypta soli
obrane migdały, tyle ile chcemy ciasteczek (do każdego po jednym)

Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać jajka, olej, cukier, sól i cukier waniliowy, i zagnieść na dość twarde ciasto.

Następnie podzielić na dwie części, jedną przykryć ściereczką, żeby nie wyschło (potem także użyć jej do wykrawania ciasteczek), a drugą bardzo cienko rozwałkować i powycinać szklanką albo foremką kółka (u mnie o średnicy ok. 8 cm). Na środku każdego ułożyć migdał i zwiniętą w rulonik karteczkę z wróżbą i zlepić brzegi, tak jak na pierogi. Następnie wywinąć tak, żeby powstał kształt charakterystyczny dla chińskich ciasteczek: coś jak rożek, trzeba zwinąć w odwrotną stronę niż się sklejało kółka :).

Blachę wysmarować olejem, ułożyć na niej ciasteczka i piec około 18 - 20 minut w temperaturze 180oC i nie przejmować się, że po tym czasie mogą wyglądać za blado niż powinny - takie ciasteczka nie mają być rumiane, powinny być tylko lekko złote, lekko podrumienione.

Przed wsadzeniem ich do piekarnika wierzch każdego można posmarować białkiem, ale nie jest to konieczne.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :