Składniki :
30 dag mąki + do podsypywania
8 dag cukru, najlepiej drobnego
3 jajka
2 łyżki oleju
1/2 torebki cukru waniliowego (8 g)
szczypta soli
obrane migdały, tyle ile chcemy ciasteczek (do każdego po jednym)
Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać jajka, olej, cukier, sól i cukier waniliowy, i zagnieść na dość twarde ciasto.
Następnie podzielić na dwie części, jedną przykryć ściereczką, żeby nie wyschło (potem także użyć jej do wykrawania ciasteczek), a drugą bardzo cienko rozwałkować i powycinać szklanką albo foremką kółka (u mnie o średnicy ok. 8 cm). Na środku każdego ułożyć migdał i zwiniętą w rulonik karteczkę z wróżbą i zlepić brzegi, tak jak na pierogi. Następnie wywinąć tak, żeby powstał kształt charakterystyczny dla chińskich ciasteczek: coś jak rożek, trzeba zwinąć w odwrotną stronę niż się sklejało kółka :).
Blachę wysmarować olejem, ułożyć na niej ciasteczka i piec około 18 - 20 minut w temperaturze 180oC i nie przejmować się, że po tym czasie mogą wyglądać za blado niż powinny - takie ciasteczka nie mają być rumiane, powinny być tylko lekko złote, lekko podrumienione.
Przed wsadzeniem ich do piekarnika wierzch każdego można posmarować białkiem, ale nie jest to konieczne.
0 komentarze :