Składniki - ciasto :
2 jajka
200 g drobnego cukru lub cukru pudru
150 ml oleju roślinnego
200 g drobno startej marchewki
50 g posiekanych orzechów włoskich lub pekan + do dekoracji
75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki) lub jabłka
50 g wiórków kokosowych
200 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
po 1 łyżeczce sody i cynamonu
szczypta soli
Składniki - polewa :
125 g kremowego serka
50 g masła (miękkiego)
100 g cukru pudru (lub mniej)
Przygotowanie :
- Ciasto : jajka ocieplić w temperaturze pokojowej. Ubić je do podwojenia objętości. Dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta.
- Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać ciągłym, cieniutkim strumieniem olej.
- Dodać marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
- Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
- Ciasto wyłożyć do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Piec przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.
- Polewa : ubić serek razem z miękkim masłem i cukrem pudrem. Włożyć na kilkanaście minut do lodówki.
- Dobrze wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 części. Spód posmarować 1/3 ilości polewy. Przykryć drugą częścią ciasta i rozsmarować resztę polewy.
- Udekorować orzechami.
0 komentarze :