jak - składać naleśniki

By | 02:54 2 comments

Jak składać naleśniki?

Wyróżniamy następujące sposoby składania naleśników :

    1. książeczka
    2. rolada
    3. rożek I
    4. rożek II (kornet)
    5. rulon otwarty
    6. rulon zamknięty (krokiet)
    7. sakiewka
    8. ślimaczki
    9. ślimak
    10. tort

1. książeczka

cztery brzegi posmarowanego nadzieniem naleśnika składamy do środka, a następnie na połowę

2. rolada

na naleśniku równomiernie rozprowadzamy nadzienie, zawijamy jak do rulona otwartego, następnie ostrym nożem kroimy naleśnika na paski o szerokości 1- 2- centymetry

3. rożek I

na środek naleśnika kładziemy nadzienie, następnie dwa przeciwległe brzegi naleśnika zakładamy na siebie ukośnie

4. rożek II (kornet)

na naleśniku rozłóż farsz tak, aby zajmował powierzchnię w kształcie trójkąta, farsz przykryj częścią ciasta, zawijając je do połowy, a następnie załóż drugą część naleśnika tak, aby u góry został otwór z widocznym farszem. Dociśnij obie zakładki, żeby się nie rozwinęły.

5. rulon otwarty

na środek naleśnika kładziemy nadzienie, następnie zwiń w rulon, uważając, żeby farsz nie wydostał się na zewnątrz

6. rulon zamknięty (krokiet)

rozsmarowujemy masę, zakładamy dwa brzegi do środka, tak, aby się dotykały, następnie zwijamy od strony brzegu nie założonego w rulonik

7. sakiewka

na środek naleśnika położyć nadzienie , naleśnik zebrać u góry i związać (szczypiorem, skórką pomarańczy, kapustą)

8. ślimaczki

naleśnik posmarować nadzieniem, zwinąć w cienki rulonik i nadać kształt ślimaczka

9. ślimak

kilka naleśników ułożyć w rzędzie tak aby na siebie nachodziły, posmarować nadzieniem, zwinąć w rulon i nadać kształt ślimaka

10. tort

na naleśniku rozprowadzamy równomiernie nadzienie, przykrywamy kolejnym naleśnikiem i powtarzamy czynność, aż do momentu uzyskania pożądanej wysokości tortu

Nowszy post Starszy post Strona główna

2 komentarze :