Składniki - ciasto :
100 g masła [67%]
70 g cukru [46%]
50 g jajka [33%]
150 g mąki pszennej [100%]
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mleka
Przygotowanie :
- Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej.
- Dodać jajko i utrzeć do połączenia się składników.
- Bezpośrednio do masy przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, dodać mleko i wymieszać szpatułką, nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Składniki - nadzienie jabłkowe :
6 dużych jabłek
2 łyżki soku z cytryny
10 g masła
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie :
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny.
- Umieścić na patelni, razem z masłem i cynamonem i podsmażać na małej mocy palnika, przez około 5 minut lub do miękkości. Przestudzić.
- Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać. Na ciasto równomiernie wyłożyć przestudzone nadzienie jabłkowe i posypać kruszonką.
- Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 minut lub do zezłocenia się kruszonki i tzw. suchego patyczka.
- Wyjąć, przestudzić.
0 komentarze :