biszkopt - maderski

By | 09:50 Leave a Comment

Składniki :

440 g masła
440 g drobnego cukru
660 g mąki pszennej
10 g proszku do pieczenia
10 g sody oczyszczonej
8 jaj
1 łyżka ekstraktu z wanilii


Przygotowanie :

  1. Masło wraz z cukrem utrzeć na puszystą masę.
  2. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą przesiać.
  3. Piekarnik rozgrzać na temperaturę 170 stopni. Przygotować tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną lekko tłuszczem.
  4. Do utartej masy stopniowo dodawać po jednym jajku na przemian dodając po 2 - 3 łyżki przygotowanej mąki. Na koniec pozostałą część mąki oraz wanilie lub cytrynę. Konsystencja przygotowanej masy jest dosyć gęsta.
  5. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w temperaturze 170 stopni przez około godzinę do tzw suchego patyczka. Można również masę zważyć podzielić na 3 i piec 3 równe biszkopty, wtedy czas pieczenia jednego blatu to około 20 minut.
  6. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika obkroić boki tortu, wyjąc z formy i pozostawić odwrócony do góry nogami do całkowitego ostudzenia.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :