Składniki :
440 g masła
440 g drobnego cukru
660 g mąki pszennej
10 g proszku do pieczenia
10 g sody oczyszczonej
8 jaj
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie :
- Masło wraz z cukrem utrzeć na puszystą masę.
- Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą przesiać.
- Piekarnik rozgrzać na temperaturę 170 stopni. Przygotować tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną lekko tłuszczem.
- Do utartej masy stopniowo dodawać po jednym jajku na przemian dodając po 2 - 3 łyżki przygotowanej mąki. Na koniec pozostałą część mąki oraz wanilie lub cytrynę. Konsystencja przygotowanej masy jest dosyć gęsta.
- Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w temperaturze 170 stopni przez około godzinę do tzw suchego patyczka. Można również masę zważyć podzielić na 3 i piec 3 równe biszkopty, wtedy czas pieczenia jednego blatu to około 20 minut.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika obkroić boki tortu, wyjąc z formy i pozostawić odwrócony do góry nogami do całkowitego ostudzenia.
0 komentarze :