Składniki - masa serowa :
1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
5 dużych jajek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
125 ml (pół szklanki) śmietany kremówki 30% lub 36%
ziarenka z 1 laski wanilii lub 16 g cukru wanilinowego
20 g budyniu waniliowego lub śmietankowego w proszku (lub skrobi ziemniaczanej)
Składniki - masa makowa :
400 g maku
80 g płynnego miodu
80 g miałkiego brązowego cukru
80 g suszonej żurawiny
40 g orzechów włoskich, posiekanych
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 duże jajka
Składniki - lukier :
1 szklanka cukru pudru
2 – 3 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny
Wykonanie :
- Masa serowa : w misie miksera umieścić twaróg, jajka, cukier, wanilię i budyń w proszku (lub skrobię ziemniaczaną) i zmiksować do połączenia i otrzymania gładkiej masy serowej. Dodać śmietanę kremówkę i wymieszać lub krótko zmiksować.
- Masa makowa : mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, następnie odsączyć z nadmiaru wody i dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
- Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki oprócz jajek i wymieszać.
- W misie miksera umieścić jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i lekko ubić. Dodać do nich przygotowaną wcześniej masę makową i dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować.
- Lukier : cukier dokładnie rozprowadzić z wodą; jeśli będzie zbyt gęsty – dodać kilka kropel wody, jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru.
- Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia: spód i boki.
- Do formy wykładać na zmianę obok siebie po pełnej łyżce sera i maku, do przykrycia całej powierzchni formy. Drugą warstwę układać na przemian czyli przykrywając mak serem, a ser makiem, aż do zużycia obu warstw ciasta. Wyrównać.
- Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 – 70 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.
- Polukrować.
0 komentarze :