fasola - po bretońsku

By | 08:04 Leave a Comment

Składniki :


Pół kilo fasoli
Duże pętko kiełbasy
Cebula
Czosnek
2 średnie liście laurowe
Trzy kulki ziela angielskiego
Przecier pomidorowy
Trochę koncentratu
Łyżka mąki do zagęszczenia
Majeranek 1 łyżka
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Kurkuma
Imbir
Bazylia
harisa


Przygotowanie :

  1. Fasolę zalać zimną wodą, odstawić do namoczenia przez noc.
  2. Fasolę zagotować w wodzie, w której się moczyła. Dodać dwa średnie liście laurowe i trzy kulki ziela angielskiego. Gotować na małym ogniu.
  3. Cebulę obrać, posiekać na drobno, poddusić na patelni. Kiedy będzie miękka dodać posiekany czosnek, jeszcze chwilkę dusić. Przełożyć do fasoli.
  4. Kiełbasę pokroić w półplasterki, zarumienić na patelni i przełożyć do fasoli. Gotować całość na małym ogniu.
  5. Dodać przyprawy.
  6. Kiedy fasola stanie się miękka dołożyć przecier pomidorowy i , dla uzyskania wyraźnego smaku, koncentrat pomidorowy. Doprawic do smaku. W razie potrzeby zagęścić łyżką mąki rozmieszaną w niewielkiej ilości wody.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :