Składniki :
Pół kilo fasoli
Duże pętko kiełbasy
Cebula
Czosnek
2 średnie liście laurowe
Trzy kulki ziela angielskiego
Przecier pomidorowy
Trochę koncentratu
Łyżka mąki do zagęszczenia
Majeranek 1 łyżka
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Kurkuma
Imbir
Bazylia
harisa
Przygotowanie :
- Fasolę zalać zimną wodą, odstawić do namoczenia przez noc.
- Fasolę zagotować w wodzie, w której się moczyła. Dodać dwa średnie liście laurowe i trzy kulki ziela angielskiego. Gotować na małym ogniu.
- Cebulę obrać, posiekać na drobno, poddusić na patelni. Kiedy będzie miękka dodać posiekany czosnek, jeszcze chwilkę dusić. Przełożyć do fasoli.
- Kiełbasę pokroić w półplasterki, zarumienić na patelni i przełożyć do fasoli. Gotować całość na małym ogniu.
- Dodać przyprawy.
- Kiedy fasola stanie się miękka dołożyć przecier pomidorowy i , dla uzyskania wyraźnego smaku, koncentrat pomidorowy. Doprawic do smaku. W razie potrzeby zagęścić łyżką mąki rozmieszaną w niewielkiej ilości wody.
0 komentarze :