ciasto - orzechowo-budyniowe

By | 08:22 Leave a Comment

Składniki - ciasto :

510g mąki pszennej
145g cukru
150g masła
2 jajka
43g miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej


Składniki - warstwa orzechowa :

250g orzechów włoskich
75g masła
66g cukru
43g miodu


Składniki - masa budyniowa :

750g mleka
165g cukru
250g masła
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru


Przygotowanie :

  1. Ciasto : składniki posiekać, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
  2. Warstwa orzechowa : masło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować.
  3. Masa budyniowa : budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając zamiast 4 szklanek mleka - 3 szklanki. Podczas gotowania wsypać cukier. Ostudzić.

  4. Masło utrzeć na pulchna masę, ucierając nadal dodawać partiami zimny budyń.
  5. Formę (najlepiej o wymiarach 25 x 40 cm, ja miałam trochę mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut.
  6. Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 10 minut w temperaturze 180ºC.

  7. Gotowe ciasta przełożyć masą budyniową, ciasto z orzechami oczywiście układając na wierzchu.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :