Nadzienie jabłkowe :
1kg jabłek
1/2 łyżki miodu
cynamonu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Kruszonka :
100g mąki pszennej
60-70g masła
50g cukru
Przygotowanie :
- Nadzienie jabłkowe : jabłka obrać, pokroić w dużą kostkę.
- Pokrojone jabłka przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody. Dusić pod przykryciem do miękkości jabłek. Wystudzić.
- Kruszonka : wszystkie składniki połączyć ze sobą rozcierając między palcami.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
- Jabłka połączyć z miodem, cynamonem i mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać.
- Na spód naczynia przełożyć jabłka, delikatnie je ugniatając, wierzch posypać kruszonką.
- Zapiekać ok 20-30 min w temp 200stC.
- Przestudzić przed podaniem.
0 komentarze :