Składniki :
karton przecieru pomidorowego (500 g – ja używam tylko od włoskich producentów, polskie są kwaśne) lub domowego przecieru pomidorowego
średnia cebula
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek – nie musi być z pierwszego tłoczenia
sól
1 łyżeczka cukru
ew. łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
ew. pół łyżeczki oregano
Cebulę i czosnek posiekać drobno. Do garnka o grubym dnie nalać 2 łyżki oliwy, wsypać posiekaną cebulę i czosnek. Można dosypać oregano. Dodać szczyptę soli, wymieszać, przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez kilka lub kilkanaście minut. Nie wolno przypalić tej mieszanki, bo stanie się gorzka!
Dolać przecier pomidorowy i doprawić cukrem.
Wszystko razem gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 15 - 20 minut. Pod koniec gotowania można dodać łyżkę oliwy z pierwszego tłoczenia.
0 komentarze :