racuchy - budyniowe

By | 23:02 Leave a Comment

Składniki :

1 budyń śmietankowy
255g mąki pszennej
250g mleka
3 łyżki oleju
10g drożdży
sól


Przygotowanie :

  1. Do miski przełożyć drożdże, dodać 1/4 szklanki mleka letniego, 2 łyżki mąki, cukier szczyptę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia zaczyn w ciepłe miejsce pod przykryciem.
  2. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać resztę mleka letniego, budyń, szczyptę soli. Wyrobić ciasto łyżką albo mikserem, na końcu dodać olej i dalej wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia.
  3. Na patelni rozgrzać olej. Łyżkę zanurzyć w gorącej wodzie i nałożyć ciasto na patelnię. Zapobiega to przyklejaniu się ciasta do łyżki. Smażyć na rumiano z dwóch stron.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :