kuchenne porady - makaron domowy

By | 09:20 Leave a Comment

Etapy przygotowania makaronu domowego :

  1. Mąkę pszenną (typ 650/semolinę) przesiać na stolnicę, wodę podgrzać do temp. 40-50C, jajka, olej, dodatki smakowe wyjąć, aby nabrały temp. pokojowej.
  2. Jajka roztrzepać z wodą, olejem i solą.
  3. Miksturę jajeczną wlać do mąki, wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto w konsystencji ma być odrobinę ściślejsze, niż ciasto na pierogi. Dobrze wyrobione ciasto w przekroju nie ma smug po mące.
  4. Ciasto makaronowe szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić na ok. 30 min, aby odpoczęło.
  5. Ciasto podzielić na części, każdą z nich rozwałkować na cienki placek. W czasie rozwałkowywania części ciasta nie wolno dopuścić do przesuszenia pozostałych części.
  6. Rozwałkowane placki pozostawiamy do podsuszenia na ściereczce na ok. 1-2 godziny.
  7. Podsuszone płaty kroimy wg. zapotrzebowania.
  8. Tak przygotowany makaron wykorzystujemy od razu albo pozostawiamy na oprószonym mąką blacie do wyschnięcia na ok. 12h.


zobacz także :

  • krojenie makaronu domowego
  • formowanie makaronu domowego
  • Nowszy post Starszy post Strona główna

    0 komentarze :