pizza - hawajska

By | 02:39 Leave a Comment

Spód do pizzy :

2 pizze o średnicy 30cm

300g mąki pszennej
3g soli
5g cukru
93g mleka
93g ciepłej wody
15g świeżych drożdży
40g oliwy z oliwek


Dodatkowo :

ananas w puszce
200g szynki
sos pomidorowy
200g sera żółtego typu Ementaler
groszek konserwowy (opcjonalnie)
suszone oregano
suszona bazylia


  1. Spód do pizzy : do miski wsypać mąkę, sól i cukier. W szklance połączyć mleko z ciepłą wodą, dodać drożdże i dokładnie wymieszać. Wlać mieszankę do miski z mąką, lekko wymieszać, a następnie wlać oliwę.
  2. Szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt kleiste, można podsypać mąki, jeśli zbyt twarde można dolać odrobinę wody lub oliwy.
  3. Ciasto uformować w kulę, posmarować oliwą, włożyć do miski i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny.
  4. Wyrośnięte ciasto powtórnie, krótko zagnieść i podzielić na dwie części.
  5. Każdą z części posmarować sosem pomidorowym. Posypać oregano i bazylią. Nałożyć plastry szynki, plastry lub pokrojonego w kostkę ananasa, groszek konserwowy i posypać startym serem.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku około 17min. w temperaturze 220st.C.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :