kostka sernikowa z poreczkowym curdem

By | 04:32 Leave a Comment

Ciasteczkowy spód :

220 g ciastek digestive w czekoladzie
50 g płatków owsianych
50 g masła, roztopionego


Masa serowa :

500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
250 g serka mascarpone
100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
otarta skórka z 2 cytryn i sok z jednej z nich
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej


Porzeczkowy curd :

400 g czerwonej porzeczki
2 duże jajka
2 żółtka
70 g drobnego cukru do wypieków
80 g masła


Przygotowanie :

  1. Ciasteczkowy spód :ciastka, rozdrobnione w malakserze płatki owsiane i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
  2. Formę o wymiarach 23 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy.
  3. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i podpiec przez około 10 minut. Wyjąć, przestudzić.

  4. Masa serowa : W misie miksera umieścić wszystkie składniki na masę serową i zmiksować do powstania gładkiej, bezgrudkowej masy. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
  5. Masę serową wylać na podpieczony spód, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez 40 - 45 minut. Wystudzić w stygnącym piekarniku. Wyjąć, schłodzić.

  6. Porzeczkowy curd : do niedużego garnuszka przesypać porzeczki, zasypać cukrem. Doprowadzić do wrzenia i pogotować, przez chwilę, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Przecedzić przez sitko, by pozbyć się pesteczek i otrzymać porzeczkowe puree. Przestudzić.
  7. Porzeczkowe puree przelać z powrotem do garnuszka. Dodać jajka, żółtka i roztrzepać (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania), do połączenia. Dodać masło. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając. Zagotować do zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji. Przestudzić.

  8. Wystudzony porzeczkowy curd wyłożyć na przestudzony sernik. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

kostka sernikowa w przekroju


spód ciasteczkowy


kostka sernikowa z porzeczkowym curdem


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :