• Strona główna
  • O mnie
  • Kontakt
domowe_nie_tuczy
  • Strona główna
  • Spis treści
    • Alfabetyczny
    • Tematyczny
  • Kuchenne Porady
    • Poprawność kulinarna
    • Porady
    • Przelicznik
    • Savoir-Vivre
    • Słowniczek
  • Filmy
  • Do Wydruku
  • O blogu

A

C

ciasto kruche :

  1. metoda flaky pie dough
  2. metoda mealy pie dough

carmelizing onions
coring an apple

cutting techniques :

  1. cutting cauliflower
  2. cutting cauliflower and broccoli
  3. chopping garlic
  4. cutting and slicing celery
  5. cutting thin chicken breasts
  6. dicing, stripping, slicing, julienning and chuncking carrot
  7. dicing onions
  8. four French classic ways to cut muschrooms
  9. julienning onions
  10. mincing parsley
  11. mincing red onions
  12. seeding and dicing tomatoe
  13. shredding cabbage
  14. slicing
  15. turning
  16. potato wedges

F

flavored butter - persillade

formowanie pieczywa :

  1. bagietka francuska I
  2. bagietka francuska II
  3. bułki okrągłe
  4. rogaliki śniadaniowe
  5. rogaliki węgierskie

H

holding chefs knife

K

kneading techniques :

  1. rubaud method
  2. strech and fold method
  3. working with dough


L

lepienie pierogów :

  1. culurgiones
  2. falbanka I
  3. falbanka II
  4. podstawowe
  5. pielmieni
  6. uszka
  7. uszka - na bazie kwadratu

O

obieranie jajek

P

peeling :

  1. cucumber
  2. tomatoes

porcjowanie kurczaka

preparing :

  1. ramen noodles with alkaline
  2. basic recipe

S

sznurowanie :

  1. mięsa - na wędliny, do pieczenia
  2. kurczaka - do pieczenia

W

wyrabianie ciasta :

  1. method I, slap and fold method
  2. method II dough
  3. method III

Z

zaplatanie chałki :

  1. two-strand challah
  2. three-strand challah

0 komentarze :

Strona główna

Instagram

Dołącz do nas

Subskrypcja

Enter your email address:

Popular Posts

  • lukier - na bazie kwaśnej śmietany
    Składniki : około 2 szklanki cukru pudru 4 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie : Śmietanę podgrzewać w garnuszku ciągle miesza...
  • zaczyny drozdżowe - poolish, biga, pate fermentee
    Zaczyn drożdżowy jest to sfermentowana porcja ciasta drożdżowego, której użycie zapewnia lepszy rozrost gotowego wypieku oraz poprawia j...
  • jak - składać naleśniki
    Jak składać naleśniki? Wyróżniamy następujące sposoby składania naleśników : 1. książeczka 2. rolada 3. rożek I 4. rożek II (kornet...
  • bita śmietana - usztywniana mąką ziemniaczaną
    Składniki : śmietana kremówka cukier puder mąka ziemniaczana Przygotowanie : Śmietanę ubijamy na pół sztywno. Dodaje...
  • ciasto ucierane - z jabłkami i kruszonką
    Składniki - ciasto : 100 g masła [67%] 70 g cukru [46%] 50 g jajka [33%] 150 g mąki pszennej [100%] 1 łyżeczka proszku do pieczenia ...
  • ryż - płukanie
    Płukanie ryżu ma na celu usunięcie z ziaren skrobi, które powodują, że podczas gotowania z pojedynczych ziaren tworzy się papka. Ryż nal...
  • zakwas - żytni 60 godzinny
    Składniki : 300 g mąki żytniej typ 2000 400 g mąki żytniej typ 720 40 g cukru 700 g wody I faza - środa godz. 20.00 100 g mąk...
  • Dlaczego zaparzamy mąkę do ciasta pierogowego?
    Dlaczego zaparzamy mąkę do ciasta pierogowego? http://www.rheologylab.com/articles/food/starch-gels/ W poprzednim poście podzieliła...
  • jak - obliczyć hydrację ciasta?
    I. hydracja 100 % jest to zakwas dokarmiony mąką i wodą w równych proporcjach : 100g mąki + 100g wody. II. hydracja poniżej 100 % jest...
  • przetwory - dżem porzeczkowy, bez dodatków

Categories

  • 50+ hydracja
  • 60+ hydracja
  • 70+ hydracja
  • 80+ hydracja
  • 90+ hydracja
  • adwokat
  • amoniak
  • ananas
  • bagietka
  • baker's percentages
  • banany
  • bez glutenu
  • bez jajek
  • bez mięsa
  • bez mleka
  • białka
  • biszkopty
  • biszkopty podłużne
  • boczek
  • brzoskwinie
  • budyń
  • bulion
  • bułka tarta
  • całe jajka
  • cebula
  • chilli
  • ciasteczka
  • ciasteczkowy spód
  • ciasto bez pieczenia
  • ciasto biszkoptowe
  • ciasto drożdżowe
  • ciasto francuskie
  • ciasto kluskowe
  • ciasto kruche
  • ciasto krucho-drożdżowe
  • ciasto naleśnikowe
  • ciasto parzone
  • ciasto piernikowe
  • ciasto pierogowe
  • ciasto półfrancuskie śmietanowe
  • ciasto półkruche
  • ciasto serowe
  • ciasto smażone
  • ciasto sodowe
  • ciasto ucierane
  • ciasto ziemniaczane
  • cukier biały gruby kryształ
  • cukier brązowy
  • cukier puder
  • cukinia
  • cydr
  • cynamon
  • cytr
  • cytryna
  • czarna porzeczka
  • czekolada
  • czerwona porzeczka
  • czosnek
  • dodatki do wypieków
  • drożdże
  • dynia
  • dżem
  • fasola
  • formowanie
  • galaretka
  • glukoza
  • golden syrup
  • gotuj poprawnie
  • goździki
  • groszek konserwowy
  • groszek zielony
  • groszki czekoladowe
  • gruszki
  • grylaż
  • grzyby
  • herbata
  • herbatniki
  • imbir
  • jabłka
  • jagody
  • jogurt
  • kakao
  • kakaowe herbatniki
  • kapusta kiszona
  • kapusta pekińska
  • kapusta słodka
  • karmel
  • kasza gryczana
  • kasza manna
  • kawa
  • kefir
  • ketchup
  • kiełki
  • kisiel
  • kompot
  • koncentrat pomidorowy
  • konfitura
  • koperek
  • krakersy
  • krem czekoladowy
  • krem do przełożenia
  • krem pralinowy
  • krokant
  • kruszonka
  • kuchenne porady
  • kukurydza
  • kurczak
  • kurczak pieczony
  • kwasek cytrynowy
  • lemon curd
  • likier
  • limonka
  • lody
  • majonez
  • mak
  • makaron
  • maliny
  • marchew
  • margaryna
  • marmolada
  • masa kajmakowa
  • masa zaparzana
  • masło
  • maślanka
  • mąka kukurydziana
  • mąka owsiana
  • mąka pszenna razowa
  • mąka ziemniaczana
  • mąka żytnia
  • mielone migdały
  • mięso mielone
  • migdały
  • mincemeat
  • miód
  • mixing methods
  • mleczko kokosowe
  • mleko skondensowane niesłodzone
  • mleko skondensowane słodzone
  • mleko w proszku
  • morele
  • mus z jabłek
  • napój gazowany
  • obiad
  • ocet
  • ogórek
  • ogórki konserwowe
  • olej
  • oliwa
  • orzechy
  • otręby
  • papryka
  • papryka ostra
  • parówki
  • pieczarki
  • pieczywo
  • piersi z kurczaka
  • pierś z kurczaka
  • pigwa
  • pistacje
  • piwo
  • płatki owsiane
  • płatki owsiane błyskawiczne
  • pomarańcza
  • pomidor
  • porady
  • powidła
  • przecier pomidorowy
  • przekąska
  • przelicznik
  • przetwory
  • przyprawa do pierników
  • pulled meat
  • rabarbar
  • ricotta
  • rodzynki
  • rum
  • ryba
  • ryż biały
  • ryż preparowany
  • rzeżucha
  • sałata
  • seler
  • semolina
  • ser biały
  • ser mascarpone
  • ser skyr
  • ser śmietankowy
  • ser żółty
  • serek homogenizowany
  • skórka pomarańczowa
  • słonina
  • słód jęczmienny
  • smalec
  • soda oczyszczona
  • sok jabłkowy
  • sok kubuś
  • sok z cytryny
  • sos
  • suszone owoce
  • syrop klonowy
  • szczypiorek
  • śliwki
  • śmietana kremówka
  • śmietana kwaśna
  • śniadanie/kolacja
  • śnieżka
  • techniki krojenia
  • tortellini
  • tortilla
  • truskawki
  • wafle suche
  • wędlina
  • wędzona makrela
  • wieprzowina
  • wino
  • winogrono
  • wiórki kokosowe
  • wiśnie
  • wołowina
  • wódka
  • wydmuszki
  • zagęszczacz do sosów
  • zakwas
  • zalewa octowa
  • ziemniaki
  • ziemniaki przecierane
  • ziemniaki ugotowane
  • zsiadłe mleko
  • żelatyna
  • żelfix
  • żółtka
  • żurawina

Printfriendly

Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl
Obsługiwane przez usługę Blogger.

O mnie

Ania
Wyświetl mój pełny profil

Subskrybuj

Posty
Atom
Posty
Komentarze
Atom
Komentarze

Tags

  • 50+ hydracja
  • 60+ hydracja
  • 70+ hydracja
  • 80+ hydracja
  • 90+ hydracja
  • adwokat
  • amoniak
  • ananas
  • bagietka
  • baker's percentages
  • banany
  • bez glutenu
  • bez jajek
  • bez mięsa
  • bez mleka
  • białka
  • biszkopty
  • biszkopty podłużne
  • boczek
  • brzoskwinie
  • budyń
  • bulion
  • bułka tarta
  • całe jajka
  • cebula
  • chilli
  • ciasteczka
  • ciasteczkowy spód
  • ciasto bez pieczenia
  • ciasto biszkoptowe
  • ciasto drożdżowe
  • ciasto francuskie
  • ciasto kluskowe
  • ciasto kruche
  • ciasto krucho-drożdżowe
  • ciasto naleśnikowe
  • ciasto parzone
  • ciasto piernikowe
  • ciasto pierogowe
  • ciasto półfrancuskie śmietanowe
  • ciasto półkruche
  • ciasto serowe
  • ciasto smażone
  • ciasto sodowe
  • ciasto ucierane
  • ciasto ziemniaczane
  • cukier biały gruby kryształ
  • cukier brązowy
  • cukier puder
  • cukinia
  • cydr
  • cynamon
  • cytr
  • cytryna
  • czarna porzeczka
  • czekolada
  • czerwona porzeczka
  • czosnek
  • dodatki do wypieków
  • drożdże
  • dynia
  • dżem
  • fasola
  • formowanie
  • galaretka
  • glukoza
  • golden syrup
  • gotuj poprawnie
  • goździki
  • groszek konserwowy
  • groszek zielony
  • groszki czekoladowe
  • gruszki
  • grylaż
  • grzyby
  • herbata
  • herbatniki
  • imbir
  • jabłka
  • jagody
  • jogurt
  • kakao
  • kakaowe herbatniki
  • kapusta kiszona
  • kapusta pekińska
  • kapusta słodka
  • karmel
  • kasza gryczana
  • kasza manna
  • kawa
  • kefir
  • ketchup
  • kiełki
  • kisiel
  • kompot
  • koncentrat pomidorowy
  • konfitura
  • koperek
  • krakersy
  • krem czekoladowy
  • krem do przełożenia
  • krem pralinowy
  • krokant
  • kruszonka
  • kuchenne porady
  • kukurydza
  • kurczak
  • kurczak pieczony
  • kwasek cytrynowy
  • lemon curd
  • likier
  • limonka
  • lody
  • majonez
  • mak
  • makaron
  • maliny
  • marchew
  • margaryna
  • marmolada
  • masa kajmakowa
  • masa zaparzana
  • masło
  • maślanka
  • mąka kukurydziana
  • mąka owsiana
  • mąka pszenna razowa
  • mąka ziemniaczana
  • mąka żytnia
  • mielone migdały
  • mięso mielone
  • migdały
  • mincemeat
  • miód
  • mixing methods
  • mleczko kokosowe
  • mleko skondensowane niesłodzone
  • mleko skondensowane słodzone
  • mleko w proszku
  • morele
  • mus z jabłek
  • napój gazowany
  • obiad
  • ocet
  • ogórek
  • ogórki konserwowe
  • olej
  • oliwa
  • orzechy
  • otręby
  • papryka
  • papryka ostra
  • parówki
  • pieczarki
  • pieczywo
  • piersi z kurczaka
  • pierś z kurczaka
  • pigwa
  • pistacje
  • piwo
  • płatki owsiane
  • płatki owsiane błyskawiczne
  • pomarańcza
  • pomidor
  • porady
  • powidła
  • przecier pomidorowy
  • przekąska
  • przelicznik
  • przetwory
  • przyprawa do pierników
  • pulled meat
  • rabarbar
  • ricotta
  • rodzynki
  • rum
  • ryba
  • ryż biały
  • ryż preparowany
  • rzeżucha
  • sałata
  • seler
  • semolina
  • ser biały
  • ser mascarpone
  • ser skyr
  • ser śmietankowy
  • ser żółty
  • serek homogenizowany
  • skórka pomarańczowa
  • słonina
  • słód jęczmienny
  • smalec
  • soda oczyszczona
  • sok jabłkowy
  • sok kubuś
  • sok z cytryny
  • sos
  • suszone owoce
  • syrop klonowy
  • szczypiorek
  • śliwki
  • śmietana kremówka
  • śmietana kwaśna
  • śniadanie/kolacja
  • śnieżka
  • techniki krojenia
  • tortellini
  • tortilla
  • truskawki
  • wafle suche
  • wędlina
  • wędzona makrela
  • wieprzowina
  • wino
  • winogrono
  • wiórki kokosowe
  • wiśnie
  • wołowina
  • wódka
  • wydmuszki
  • zagęszczacz do sosów
  • zakwas
  • zalewa octowa
  • ziemniaki
  • ziemniaki przecierane
  • ziemniaki ugotowane
  • zsiadłe mleko
  • żelatyna
  • żelfix
  • żółtka
  • żurawina

Copyright © 2014 domowe_nie_tuczy