• Strona główna
  • O mnie
  • Kontakt
domowe_nie_tuczy
  • Strona główna
  • Spis treści
    • Alfabetyczny
    • Tematyczny
  • Kuchenne Porady
    • Poprawność kulinarna
    • Porady
    • Przelicznik
    • Savoir-Vivre
    • Słowniczek
  • Filmy
  • Do Wydruku
  • O blogu

A

K

kluski czy makaron?

M

marmolada, dżem, powidła czy konfitura?

P

pasteryzacja, UHT czy ESL?
pie, tart, quiche czy galette?
plecionka, warkocz czy chałka?

S

szarlotka czy jabłecznik?

Ś

śmietanka, słodka śmietanka, śmietana czy śmietana kremówka?

T

twaróg czy ser biały?
twaróg śmietanowy, tłusty, półtłusty czy chudy?

U

uszka, pielmieni czy tortellini?

0 komentarze :

Strona główna

Instagram

Dołącz do nas

Subskrypcja

Enter your email address:

Popular Posts

  • lukier - na bazie kwaśnej śmietany
    Składniki : około 2 szklanki cukru pudru 4 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie : Śmietanę podgrzewać w garnuszku ciągle miesza...
  • zaczyny drozdżowe - poolish, biga, pate fermentee
    Zaczyn drożdżowy jest to sfermentowana porcja ciasta drożdżowego, której użycie zapewnia lepszy rozrost gotowego wypieku oraz poprawia j...
  • jak - składać naleśniki
    Jak składać naleśniki? Wyróżniamy następujące sposoby składania naleśników : 1. książeczka 2. rolada 3. rożek I 4. rożek II (kornet...
  • bita śmietana - usztywniana mąką ziemniaczaną
    Składniki : śmietana kremówka cukier puder mąka ziemniaczana Przygotowanie : Śmietanę ubijamy na pół sztywno. Dodaje...
  • ciasto ucierane - z jabłkami i kruszonką
    Składniki - ciasto : 100 g masła [67%] 70 g cukru [46%] 50 g jajka [33%] 150 g mąki pszennej [100%] 1 łyżeczka proszku do pieczenia ...
  • ryż - płukanie
    Płukanie ryżu ma na celu usunięcie z ziaren skrobi, które powodują, że podczas gotowania z pojedynczych ziaren tworzy się papka. Ryż nal...
  • zakwas - żytni 60 godzinny
    Składniki : 300 g mąki żytniej typ 2000 400 g mąki żytniej typ 720 40 g cukru 700 g wody I faza - środa godz. 20.00 100 g mąk...
  • Dlaczego zaparzamy mąkę do ciasta pierogowego?
    Dlaczego zaparzamy mąkę do ciasta pierogowego? http://www.rheologylab.com/articles/food/starch-gels/ W poprzednim poście podzieliła...
  • jak - obliczyć hydrację ciasta?
    I. hydracja 100 % jest to zakwas dokarmiony mąką i wodą w równych proporcjach : 100g mąki + 100g wody. II. hydracja poniżej 100 % jest...
  • przetwory - dżem porzeczkowy, bez dodatków

Categories

  • 50+ hydracja
  • 60+ hydracja
  • 70+ hydracja
  • 80+ hydracja
  • 90+ hydracja
  • adwokat
  • amoniak
  • ananas
  • bagietka
  • baker's percentages
  • banany
  • bez glutenu
  • bez jajek
  • bez mięsa
  • bez mleka
  • białka
  • biszkopty
  • biszkopty podłużne
  • boczek
  • brzoskwinie
  • budyń
  • bulion
  • bułka tarta
  • całe jajka
  • cebula
  • chilli
  • ciasteczka
  • ciasteczkowy spód
  • ciasto bez pieczenia
  • ciasto biszkoptowe
  • ciasto drożdżowe
  • ciasto francuskie
  • ciasto kluskowe
  • ciasto kruche
  • ciasto krucho-drożdżowe
  • ciasto naleśnikowe
  • ciasto parzone
  • ciasto piernikowe
  • ciasto pierogowe
  • ciasto półfrancuskie śmietanowe
  • ciasto półkruche
  • ciasto serowe
  • ciasto smażone
  • ciasto sodowe
  • ciasto ucierane
  • ciasto ziemniaczane
  • cukier biały gruby kryształ
  • cukier brązowy
  • cukier puder
  • cukinia
  • cydr
  • cynamon
  • cytr
  • cytryna
  • czarna porzeczka
  • czekolada
  • czerwona porzeczka
  • czosnek
  • dodatki do wypieków
  • drożdże
  • dynia
  • dżem
  • fasola
  • formowanie
  • galaretka
  • glukoza
  • golden syrup
  • gotuj poprawnie
  • goździki
  • groszek konserwowy
  • groszek zielony
  • groszki czekoladowe
  • gruszki
  • grylaż
  • grzyby
  • herbata
  • herbatniki
  • imbir
  • jabłka
  • jagody
  • jogurt
  • kakao
  • kakaowe herbatniki
  • kapusta kiszona
  • kapusta pekińska
  • kapusta słodka
  • karmel
  • kasza gryczana
  • kasza manna
  • kawa
  • kefir
  • ketchup
  • kiełki
  • kisiel
  • kompot
  • koncentrat pomidorowy
  • konfitura
  • koperek
  • krakersy
  • krem czekoladowy
  • krem do przełożenia
  • krem pralinowy
  • krokant
  • kruszonka
  • kuchenne porady
  • kukurydza
  • kurczak
  • kurczak pieczony
  • kwasek cytrynowy
  • lemon curd
  • likier
  • limonka
  • lody
  • majonez
  • mak
  • makaron
  • maliny
  • marchew
  • margaryna
  • marmolada
  • masa kajmakowa
  • masa zaparzana
  • masło
  • maślanka
  • mąka kukurydziana
  • mąka owsiana
  • mąka pszenna razowa
  • mąka ziemniaczana
  • mąka żytnia
  • mielone migdały
  • mięso mielone
  • migdały
  • mincemeat
  • miód
  • mixing methods
  • mleczko kokosowe
  • mleko skondensowane niesłodzone
  • mleko skondensowane słodzone
  • mleko w proszku
  • morele
  • mus z jabłek
  • napój gazowany
  • obiad
  • ocet
  • ogórek
  • ogórki konserwowe
  • olej
  • oliwa
  • orzechy
  • otręby
  • papryka
  • papryka ostra
  • parówki
  • pieczarki
  • pieczywo
  • piersi z kurczaka
  • pierś z kurczaka
  • pigwa
  • pistacje
  • piwo
  • płatki owsiane
  • płatki owsiane błyskawiczne
  • pomarańcza
  • pomidor
  • porady
  • powidła
  • przecier pomidorowy
  • przekąska
  • przelicznik
  • przetwory
  • przyprawa do pierników
  • pulled meat
  • rabarbar
  • ricotta
  • rodzynki
  • rum
  • ryba
  • ryż biały
  • ryż preparowany
  • rzeżucha
  • sałata
  • seler
  • semolina
  • ser biały
  • ser mascarpone
  • ser skyr
  • ser śmietankowy
  • ser żółty
  • serek homogenizowany
  • skórka pomarańczowa
  • słonina
  • słód jęczmienny
  • smalec
  • soda oczyszczona
  • sok jabłkowy
  • sok kubuś
  • sok z cytryny
  • sos
  • suszone owoce
  • syrop klonowy
  • szczypiorek
  • śliwki
  • śmietana kremówka
  • śmietana kwaśna
  • śniadanie/kolacja
  • śnieżka
  • techniki krojenia
  • tortellini
  • tortilla
  • truskawki
  • wafle suche
  • wędlina
  • wędzona makrela
  • wieprzowina
  • wino
  • winogrono
  • wiórki kokosowe
  • wiśnie
  • wołowina
  • wódka
  • wydmuszki
  • zagęszczacz do sosów
  • zakwas
  • zalewa octowa
  • ziemniaki
  • ziemniaki przecierane
  • ziemniaki ugotowane
  • zsiadłe mleko
  • żelatyna
  • żelfix
  • żółtka
  • żurawina

Printfriendly

Strzałkę w górę dostarczyły profilki.pl
Obsługiwane przez usługę Blogger.

O mnie

Ania
Wyświetl mój pełny profil

Subskrybuj

Posty
Atom
Posty
Komentarze
Atom
Komentarze

Tags

  • 50+ hydracja
  • 60+ hydracja
  • 70+ hydracja
  • 80+ hydracja
  • 90+ hydracja
  • adwokat
  • amoniak
  • ananas
  • bagietka
  • baker's percentages
  • banany
  • bez glutenu
  • bez jajek
  • bez mięsa
  • bez mleka
  • białka
  • biszkopty
  • biszkopty podłużne
  • boczek
  • brzoskwinie
  • budyń
  • bulion
  • bułka tarta
  • całe jajka
  • cebula
  • chilli
  • ciasteczka
  • ciasteczkowy spód
  • ciasto bez pieczenia
  • ciasto biszkoptowe
  • ciasto drożdżowe
  • ciasto francuskie
  • ciasto kluskowe
  • ciasto kruche
  • ciasto krucho-drożdżowe
  • ciasto naleśnikowe
  • ciasto parzone
  • ciasto piernikowe
  • ciasto pierogowe
  • ciasto półfrancuskie śmietanowe
  • ciasto półkruche
  • ciasto serowe
  • ciasto smażone
  • ciasto sodowe
  • ciasto ucierane
  • ciasto ziemniaczane
  • cukier biały gruby kryształ
  • cukier brązowy
  • cukier puder
  • cukinia
  • cydr
  • cynamon
  • cytr
  • cytryna
  • czarna porzeczka
  • czekolada
  • czerwona porzeczka
  • czosnek
  • dodatki do wypieków
  • drożdże
  • dynia
  • dżem
  • fasola
  • formowanie
  • galaretka
  • glukoza
  • golden syrup
  • gotuj poprawnie
  • goździki
  • groszek konserwowy
  • groszek zielony
  • groszki czekoladowe
  • gruszki
  • grylaż
  • grzyby
  • herbata
  • herbatniki
  • imbir
  • jabłka
  • jagody
  • jogurt
  • kakao
  • kakaowe herbatniki
  • kapusta kiszona
  • kapusta pekińska
  • kapusta słodka
  • karmel
  • kasza gryczana
  • kasza manna
  • kawa
  • kefir
  • ketchup
  • kiełki
  • kisiel
  • kompot
  • koncentrat pomidorowy
  • konfitura
  • koperek
  • krakersy
  • krem czekoladowy
  • krem do przełożenia
  • krem pralinowy
  • krokant
  • kruszonka
  • kuchenne porady
  • kukurydza
  • kurczak
  • kurczak pieczony
  • kwasek cytrynowy
  • lemon curd
  • likier
  • limonka
  • lody
  • majonez
  • mak
  • makaron
  • maliny
  • marchew
  • margaryna
  • marmolada
  • masa kajmakowa
  • masa zaparzana
  • masło
  • maślanka
  • mąka kukurydziana
  • mąka owsiana
  • mąka pszenna razowa
  • mąka ziemniaczana
  • mąka żytnia
  • mielone migdały
  • mięso mielone
  • migdały
  • mincemeat
  • miód
  • mixing methods
  • mleczko kokosowe
  • mleko skondensowane niesłodzone
  • mleko skondensowane słodzone
  • mleko w proszku
  • morele
  • mus z jabłek
  • napój gazowany
  • obiad
  • ocet
  • ogórek
  • ogórki konserwowe
  • olej
  • oliwa
  • orzechy
  • otręby
  • papryka
  • papryka ostra
  • parówki
  • pieczarki
  • pieczywo
  • piersi z kurczaka
  • pierś z kurczaka
  • pigwa
  • pistacje
  • piwo
  • płatki owsiane
  • płatki owsiane błyskawiczne
  • pomarańcza
  • pomidor
  • porady
  • powidła
  • przecier pomidorowy
  • przekąska
  • przelicznik
  • przetwory
  • przyprawa do pierników
  • pulled meat
  • rabarbar
  • ricotta
  • rodzynki
  • rum
  • ryba
  • ryż biały
  • ryż preparowany
  • rzeżucha
  • sałata
  • seler
  • semolina
  • ser biały
  • ser mascarpone
  • ser skyr
  • ser śmietankowy
  • ser żółty
  • serek homogenizowany
  • skórka pomarańczowa
  • słonina
  • słód jęczmienny
  • smalec
  • soda oczyszczona
  • sok jabłkowy
  • sok kubuś
  • sok z cytryny
  • sos
  • suszone owoce
  • syrop klonowy
  • szczypiorek
  • śliwki
  • śmietana kremówka
  • śmietana kwaśna
  • śniadanie/kolacja
  • śnieżka
  • techniki krojenia
  • tortellini
  • tortilla
  • truskawki
  • wafle suche
  • wędlina
  • wędzona makrela
  • wieprzowina
  • wino
  • winogrono
  • wiórki kokosowe
  • wiśnie
  • wołowina
  • wódka
  • wydmuszki
  • zagęszczacz do sosów
  • zakwas
  • zalewa octowa
  • ziemniaki
  • ziemniaki przecierane
  • ziemniaki ugotowane
  • zsiadłe mleko
  • żelatyna
  • żelfix
  • żółtka
  • żurawina

Copyright © 2014 domowe_nie_tuczy