biszkopt na maśle

By | 22:02 Leave a Comment

Składniki :

6 jajek
150g cukru
115g mąki pszennej
25g kakao
40g masła, roztopionego i wystudzonego


Przygotowanie :

  1. Mąkę i kakao przesiać.
  2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasny, puszysty krem.
  3. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę cukru.
  4. Dodać krem z żółtek i delikatnie wymieszać szpatułką. Do masy delikatnie wmieszać przesianą mąkę i kakao.
  5. Wlać masło i równie delikatnie wymieszać.
  6. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać.
  7. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :