Składniki :
6 jajek 150g cukru 115g mąki pszennej 25g kakao 40g masła, roztopionego i wystudzonego
Przygotowanie :
- Mąkę i kakao przesiać.
- Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasny, puszysty krem.
- Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę cukru.
- Dodać krem z żółtek i delikatnie wymieszać szpatułką. Do masy delikatnie wmieszać przesianą mąkę i kakao.
- Wlać masło i równie delikatnie wymieszać.
- Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać.
- Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
0 komentarze :