gofry drożdżowe II

By | 15:06 Leave a Comment
Składniki :

500 g ciepłego mleka
3 łyżki (40 g) cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka (8 g) cukru wanilinowego
szczypta soli
2 łyżeczki (8 g) suszonych drożdży instant
125 ml jogurtu naturalnego lub maślanki (120g)
340 g mąki pszennej
100 g masła, roztopionego
2 duże jajka
0,33 łyżeczki (2 g) sody oczyszczonej
Przygotowanie :

  • Do dużej miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier, wanilię, sól, drożdże, wszystko wymieszać. Dodać jogurt, mąkę oraz roztopione masło, zmiksować na gładkie ciasto bez grudek. Miskę przykryć folią i odstawić na noc, na około 8-12 godzin, w temperaturze pokojowej. Masa początkowo wyrośnie, później może opaść.
  • Następnego dnia rano (lub po 8-12 godzinach) do masy dodać jajka oraz sodę i zmiksować na gładkie ciasto.
  • Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 minuty lub do czasu aż będą miały bursztynowy kolor (długość pieczenia zależy od mocy gofrownicy).
  • english version

    więcej przepisów na babeczki znajdziesz w tym miejscu.

    źródło : www.kwestiasmaku.com

    Nowszy post Starszy post Strona główna

    0 komentarze :