gofry belgijskie

By | 15:18 Leave a Comment
Składniki :

375 g mleka
85 g masła
2 do 3 łyżek (60 g) syropu klonowego
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 duże jajka
340 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki (6 g) suszonych drożdży instant
Przygotowanie :

  • Podgrzać mleko do czasu, aż będzie gorące. Przelać je do dużej miski (musi być na tyle duża, by rosnące ciasto z niej nie wypłynęło), dodać masło, syrop klonowy, sól i wanilię. Wymieszać, aż masło się roztopi a całość będzie miała temperaturę pokojową. Dodać jajka, mąkę i drożdże, wymieszać. W cieście mogą być grudki.
  • Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło objętość.
  • Kiedy ciasto wyrośnie, można piec gofry, ale lepiej wstawić je na noc do lodówki. Piec w rozgrzanej gofrownicy na rumiano.
  • english version

    więcej przepisów na gofry znajdziesz w tym miejscu.

    źródło : www.eksplozjasmaku.blox.pl

    Nowszy post Starszy post Strona główna

    0 komentarze :