gofry wg. Michela Roux

By | 15:22 Leave a Comment

Składniki :

160 g mąki pszennej
15 g drobnego cukru
szczypta soli
50 g stopionego masła
2 jajka, żółtka i białka oddzielnie
270 ml mleka (270g)
kilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny

Mąkę, cukier, sól, stopione masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Dodać ulubiony aromat, odstawić na 5-10 minut.

W tym czasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka z odrobiną soli na gęstą pianę. Za pomocą trzepaczki delikatnie wymieszać pianę z ciastem. Piec gofry około 3 - 4 minut.

źródło : www.mojewypieki.com

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :