gofry - lekkie i chrupiące

By | 02:35 1 comment

Składniki :

350g zsiadłego mleka (58%)
250g mleka (42%)
340g mąki pszennej 12g (57%)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
60g oleju (10%)
10g cukru (1,6%)
100g jajek, żółtka oddzielone od białek (17%)


Przygotowanie :

  1. Kolejnosć dawania składników - mleko, zsiadłe mleko, tłuszcz, dopiero mąka. Dzięki temu ciasto jest delikatniejsze.
  2. Połączyć ze sobą mąkę pszenną, zsiadłe mleko, proszek do pieczenia, 5 g cukru, sól, olej i żółtka. Zmiksować do połączenia składników.
  3. Do masy dodać mleko i wymieszać.
  4. Białka ubić z odrobiną soli i cukrem. Ubić na sztywno.
  5. Ubite białka połączyć z masą i delikatnie wymieszać.
  6. Piec w gofrownicy na rumiano - około 2-3 minut, studzić na kratce. Na jednego gofra przypada mała chochelka ciasta.
  7. Podawać z ulubionymi dodatkami.


Nowszy post Starszy post Strona główna

1 komentarz :