Składniki :
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1/2 papryczki chili
1 łyżka oliwy
1 szklanka ryżu długoziarnistego
450ml bulionu drobiowego
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól i pieprz
Przygotowanie :
- Chilli, cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i chili i podsmażyć przez ok. 2 minuty. Dodać surowy ryż i dalej podsmażać aż ryż nieco zbrązowieje.
- Zagotować bulion, dodać przecier pomidorowy i wymieszać.
- Przygotowany bulion z pomidorami wlać na patelnię z podsmażonym ryżem, posolić i dodać szczyptę pieprzu. Zmniejszyć ogień na minimum, patelnię przykryć i gotować na najmniejszym gazie ok. 25 minut.
- Podawać ze świeżą kolendrą.
0 komentarze :