ryż po meksykańsku

By | 09:24 Leave a Comment

Składniki :

1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1/2 papryczki chili
1 łyżka oliwy
1 szklanka ryżu długoziarnistego
450ml bulionu drobiowego
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól i pieprz


Przygotowanie :

  1. Chilli, cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
  2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i chili i podsmażyć przez ok. 2 minuty. Dodać surowy ryż i dalej podsmażać aż ryż nieco zbrązowieje.

  3. Zagotować bulion, dodać przecier pomidorowy i wymieszać.

  4. Przygotowany bulion z pomidorami wlać na patelnię z podsmażonym ryżem, posolić i dodać szczyptę pieprzu. Zmniejszyć ogień na minimum, patelnię przykryć i gotować na najmniejszym gazie ok. 25 minut.
  5. Podawać ze świeżą kolendrą.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :