sernik - 'złota rosa'

By | 05:57 Leave a Comment

Składniki - spód :

340g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
110g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
250g masła albo margaryny
3 żółtka (białka zostawić)


Składniki - masa serowa :

1 kg zmielonego białego sera
4 całe jaja
220g cukru
1 budyń śmietankowy
8g cukru z prawdziwą wanilią
500g zimnego mleka
sok z połowy cytryny
115g oleju


Składniki - beza :

białka od ciasta
110g cukru


Przygotowanie :

  1. Spód : Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto aż będzie gładkie. Ciasto będzie dosyć lepiące.
  2. Prostokątną dużą blachę (moja 40 x 25 cm - mierzona u góry) posmarować tłuszczem, wysypać mąką, oblepić ciastem, łącznie z brzegami. Ciasto można podpiec w piekarniku (około 10 minut na 200 stopni), ale nie jest to konieczne. Ostatnio nie wylepiałam brzegów, ale wyłożyłam całe ciasto na spód i podpiekłam przez 15 minut na 200 stopni.
  3. Masa serowa : Do twarogu dodać cukier, cukier waniliowy, jaja i wszystko zmiksować na gładką masę.
  4. Następnie dodać budyń (w proszku), olej i sok z cytryny i ponownie zmiksować, na koniec dodać zimne mleko, wymieszać i wlać na blachę wyłożoną ciastem (UWAGA: ciasto serowe jest lejące).
  5. Piec około 60 minut w temperaturze 160 - 165 stopni w termoobiegu (bez termoobiegu 175 - 180 stopni).
  6. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyciągnąć blaszkę i wyłożyć na ciasto pianę ubitą z 3 zostawionych białek z 1/2 szklanki cukru, wstawić do piekarnika i piec jeszcze 15 minut.
  7. Po upieczeniu wyciągnąć ciasto z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Gdy ciasto ostygnie pojawią się na nim piękne krople, które będą wyglądały jak złota rosa (pod warunkiem, że na górze nie zrobi się beza).

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :