tarta cytrynowa

By | 05:40 Leave a Comment

Kruchy spód :

forma o średnicy 24cm

195g mąki pszennej
20g cukru pudru
115g masła
1 żółtko
1 łyżka soku z cytryny


Masa cytrynowa :

5 jajek
120g drobnego cukru
208g śmietany kremówki
8g skrobi ziemniaczanej
otarta skórka z 2 cytryn
150 ml soku z cytryny


Przygotowanie :

  1. Kruchy spód : składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
  2. Masa cytrynowa : wszystkie składniki zmiksować.
  3. Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłożyć nim dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (formy niczym nie smarować). Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).
  4. Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.
  5. Na wstępnie upieczona tartę wylać masę cytrynową. Piec 30 minut w temperaturze 180ºC, aż tarta się 'zetnie'. Można przykryć od góry folią aluminiową, by się nie spiekła.
  6. Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :