tarta truskawkowa bez pieczenia

By | 00:05 Leave a Comment

Ciasteczkowy spód :

300g ciastek czekoladowych z nadzieniem
60g masła


Masa truskawkowa :

300g truskawek (świeżych lub mrożonych)
73g cukru
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 łyżki żelatyny w proszku
208g śmietany kremówki


Dodatkowo :

104g śmietany kremówki
3g cukru pudru
truskawki, do dekoracji


Przygotowanie :

  1. Spód : składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
  2. Formę do tarty o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Wysypać do niej ciasteczkową masę, wyrównać, wygładzić i dokładnie, ściśle wgnieść w dno i boki formy. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
  3. Masa truskawkowa :żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, odstawić.
  4. W garnuszku umieścić truskawki, cukier, sok z cytryny. Podgrzać, wymieszać. Zmiksować blenderem na puree, doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika.
  5. Do gorącego sosu dodać żelatynę, dobrze wymieszać, by się całkowicie rozpuściła. Wystudzić do temperatury pokojowej.
  6. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać do sosu truskawkowego, delikatnie wymieszać.
  7. Masę truskawkową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, do stężenia.
  8. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
  9. Rękaw cukierniczy z tylką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki (np. Wilton 1M) wypełnić bitą śmietaną, ozdobić tartę. Udekorować truskawkami.
  10. Przechowywać w lodówce.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :