Składniki :
120g zmielonych orzechów lasowych 5 jajek 70g cukru pudru 20g mąki ziemniaczanej 40g kaszy manny sól
Przygotowanie :
- Białka oddzielić od żółtek.
- Temperaturę w piekarniku ustawić na 170°C, a blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- W miseczce zmieszać zmielone orzechy razem z kaszą manną i maka ziemniaczaną. Do jednej miski przełożyć białka i zmiksować je na gęstą i sztywną pianę. W drugiej misce umieścić żółtka, dodać cukier puder i zmiksować na jasnożółtą masę.
- Następnie do masy z żółtek dodać mieszankę orzechową i delikatnie połączyć. Następnie masę jajeczno-orzechową dodawać po jednej łyżce do ubitych białek i mieszać delikatnie łopatką, uważając, aby masa nie opadła. Masę przelać do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
- Biszkopt należy piec ok. 35 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt odstawić w blaszce do całkowitego ostudzenia. Następnie wyjąć delikatnie biszkopt i pokroić na kilka blatów.
0 komentarze :