Składniki :
5 jajek 110g drobnego cukru szczypta soli 65g mąki pszennej 55g mąki ziemniaczanej 28g oleju 30g mleka 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie :
- Białka oddzielić od żółtek.
 - W jednej misce ubić żółtka z połową cukru i solą na jasną , puszystą masę. Gdy cukier się rozpuści , dodać olej i jeszcze chwilę ubijać.
 - W drugiej misce ubić białka , dodać resztę cukru i sok cytrynowy , ubijać , aż cukier się rozpuści.
 - Pianę delikatnie połączyć z masą żółtkową, a na to stopniowo przesiewać obydwie mąki (po około 1/3 porcji na raz) ostrożnie mieszając łyżką. Na koniec wlać mleko i ponownie wymieszać.
 - Ciasto wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy (20 cm średnicy) i piec w temp. 180 st.C. przez około 35 minut.
 
0 komentarze :