babka kolorowa

By | 04:38 Leave a Comment

Składniki :

250 g masła
6 jajek
220g cukru
340g mąki pszennej
1 cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
115g oleju
1 kisiel cytrynowy
1 kisiel wiśniowy
8g kakao
75g suchego maku


Przygotowanie :

  1. Masło utrzeć w misie miksera do białości, dodawać 6 żółtek (stopniowo, jedno po drugim) i ucierać, następnie cukier, cukier wanilinowy i utrzeć. Pod koniec ucierania dodać olej i dalej ucierać.
  2. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z ciastem. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem, szpatułką. Podzielić na 4 równe części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, wiśniowy, kakao, mak. Delikatnie wymieszać.
  3. Formę o średnicy 23 cm z kominkiem wysmarować masłem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto wykładać łyżką do formy (ciasto jest dość gęste) jedną warstwę na drugą, w dowolnej kolejności.
  4. Piec około 50 minut w temperaturze 170ºC (sprawdzić patyczkiem).

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :