krem do tortu - serowo-ananasowy, na bazie śmietany i serka homogenizowanego

By | 22:33 Leave a Comment

Składniki :

puszka ananasów
9 płatków żelatyny białej lub 20g żelatyny zwykłej (opakowanie na 1 litr wody)
500g serka homogenizowanego
250g śmietany 18%
400g śmietanki kremówki 30% lub 36%
3/4 szklanki cukru pudru

Ananasy odsączyć, a żelatynę namoczyć w wodzie, żeby napęczniała albo jeżeli jest zwykła żelatyna to rozpuścić mniej więcej w 1/4 szklanki gorącej wody i wystudzić.

Ser wymieszać ze śmietaną 18% i rozpuszczoną żelatyną.

Kremówkę ubić na sztywno, a gdy ser zacznie tężeć dodać do niego ubita kremówkę i delikatnie ze sobą połączyć, następnie dodać ananasy pokrojone w mniejsze kawałki.

Część masy odłożyć do dekoracji.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :