Składniki :
600g kapusty kiszonej
1 marchewka, opcjonalnie
2–3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
40g suszonych grzybów
250g pieczarek
1 duża cebula
2–3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie :
- Dzień wcześniej. Grzyby płuczemy i namaczamy w gorącej wodzie ok. 30 minut. Następnie grzyby odcedzamy (wodę z grzybów zostawiamy) i bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce.
- Kapustę płuczemy (żeby nie była zbyt kwaśna), odciskamy i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wodę po grzybkach. Całość gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Jeśli kapusta ma mało marchwi możemy jedną obrać, zetrzeć na grubych oczkach i dodać do gotującej się kapusty. Ugotowaną i przestudzoną kapustę bardzo drobno kroimy (wcześniej wyjmujemy ziele i liście laurowe).
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodajemy, starte na grubych oczkach pieczarki i suszone grzyby. Przesmażamy razem ok. 10-15 minut, aż pieczarki dobrze się wysmażą. Łączymy je z posiekaną kapustą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy farsz do wystygnięcia. Jeśli farsz okazałby się za suchy, możemy dodać 2–3 łyżki oliwy.
0 komentarze :