babeczki - bożonarodzeniowe

By | 23:08 Leave a Comment
Składniki - ciasto :

240 g mąki pszennej
60 g smalcu
60 g masła
sok z 1 pomarańczy
szczypta soli

Składniki - nadzienie :

200 g mincemeat
  • Przygotowanie :

  • Mąkę odmierzyć do miski, dodać smalec, masło, wymieszać z grubsza (jak kruszonkę) i włożyć do zamrażarki na 20 minut.
  • Sok pomarańczowy wymieszać z solą, wstawić do lodówki.
  • Po tym czasie, zmiksować zawartość miski z sokiem, jeśli będzie zbyt mało płynu, dodać lodowatej wody (dodałam 2 łyżki). Ciasto szybko zagnieść, podzielić na 3 części, owinąć w folię, włożyć do zamrażarki na 20 minut
  • Ciasto rozwałkować na grubość 2 -3 mm, wycinać kółka i gwiazdki.
  • Przygotować formę do muffinek (moga być również foremki na babeczki): wysmarować ją masłem, wysypać kaszą manną. W każdą foremkę lekko wciskać kółko z ciasta, nakładać czubatą łyżeczkę nadzienia, na górę kłaść gwiazdkę.
  • Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 220ºC. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.
  • english version

    więcej przepisów na babeczki znajdziesz w tym miejscu.

    Nowszy post Starszy post Strona główna

    0 komentarze :